Сарадња са школом „Жан Зеј“ из Париза у оквиру пројекта „130 земаља у 130 школа“

 

У оквиру активности које обухватају организацију Олимпијских и параолимпијских игара у Паризу 2024. године, регионална скупштина Сен-Сандени (le Conseil départemental de Seine-Saint-Denis) је покренула пројекат „130 земаља у 130 школа“ (130 pays dans 130 collèges) који има за циљ сарадњу међу школама из региона Сен-Сандени и целог света. Циљ сарадње је спровођење различитих активности на тему Олимпијских игара уз примену мултидисциплинарног приступа у настави: педагошке и спортске радионице, радионице о култури и историји Олимпијских игара, култури земаља које учествују у пројекту, сусрети са спортистима и страним делегацијама, успостављање културно-уметничких и спортских програма у школама, подршка школској мобилности, успостављање трајног партнерства међу школама.

Од фебруара месеца 2023. године ОШ „Војвода Радомир Путник“ спроводи активности континуиране сарадње са школом „Жан Зеј“ из Бондија у Паризу, а од почетка ове школске године у нашој школи је спроведена пројектна настава на тему Олимпијских игара и онлајн сарадња између ученика билингвалног одељења 8. разреда са одељењем завршног разреда школе „Жан Зеј“.

У периоду од 6. до 11. маја 2024. наша школа је имала част да угости 21 ученика и 5 наставника из школе „Жан Зеј“. Ученици и наставници двојезичних одељења спремили су и са њима спровели многобројне активности томом ова четири незаборавна дана:

-          часове географије, историје, математике које су за укупно 70 ученика одржали наставници обе школе на различите теме: Француске револуције, географских одлика Србије, Белепока, запремина купе, параметра круга;

-          часове француског током којих су ученици обе школе представили своје земље, градове из којих долазе, своје школе;

-          тематску наставу посвећену историји Олимпијских игара, припремама које се спроводе у Паризу за овогодишњу Олимпијаду, значају спорта и вредностима које спорт промовише;

-          турнире кошарке, одбојке, фудбала;

-          посете Музеју Југославије, храму Светог Саве, Олимпијском комитету Србије, Манаковој кући, Калемегдану, цркви Ружици, Француском институту у Београду, Амбасади Републике Француске у Београду, стадиону „Црвене звезде“ и џудо клубу „Црвена звезда“.

У храму Светог Саве ученике и наставнике је дочекао и са њима разговарао викарни епископ Његове светости патријарха српског, Иларион Лупуловић. Наше госте из Француске посебно је занимала историја Српске православне цркве, изградња самог Храма, „Житије Светог Саве“, специфичности монашког живота и начин спровођења поста у православљу које им је епископ новобрдски представио на француском језику. Ученици су посетили и крипту и куполу Храма и упознали се са културним и историјским карактеристикама Врачара.

9. маја учесници пројекта су имали част да посете Амбасаду Републике Француске где их је примио и са њима разговарао амбасадор Француске, Његова екселенција господин Пјер Кошар. О историји и архитектури прелепог здања амбасаде у Париској улици говорила је Нађа Петровски која је запослена у амбасади као руководилац сектора за односе са јавношћу.

У Француском институту у Београду, ученике и наставке су дочекали Тибо Ајун, аташе за лингвистичку сарадњу и Естел Дуем, координатор Француског института за двојезичну наставу у Србији, као и лектори француског језика који раде у двојезичним школама у Београду, Новом Саду и Нишу. За ученике је организован фото-рели, захваљујући коме су, кроз интересантну потрагу кроз Београд, могли да се упознају са знаменитостима нашег града које су повезане са Француском.

Последњег дана боравка наших гостију из Француске, имали смо задовољство да сви заједно посетимо стадион „Црвене звезде“. Ученици и наставници су посетили Музеј „Црвене звезде“ где су са њима на француском разговарали легенда српског фудбала Владимир Петровић Пижон и везни играч „Црвене звезде“ Гелор Канга. У џудо клубу „Црвена звезда“ одржан је тренинг  под вођством тренера Шикара Шинтаруа и Немање Николића, а у присуству Марице Перишић, наше представнице на Олимпијским играма у Паризу.

Сви учесници овог пројекта, а посебно ученици и запослени у школи „Војвода Радомир Путник“, неизмерно су захвални свим институцијама које су учествовале у овом пројекту и несебично помогле у његовој реализацији, а посебно родитељима ученика двојезичних одељења 7/2 и 8/4 који су свим учесницима обезбедили храну, пиће, превоз, мајице, медаље, пехаре и други промотивни материјал.