Традиционално, ученици наше школе, у марту, месецу Франкофоније, учествују у манифестацији „Франкофони хоризонти“ у организацији Француског института у Београду. Ова манифестација је прилика да ученици посете неку од франкофоних амбасада и да се сретну и такмиче са ученицима других школа у којима се учи француски језик.

Ове године је петнаест ученика шестог, седмог и осмог разреда у паратњи наставника француског језика Надежде Џогаз и Тање Гњидић, имало част и привилегију да посети Амбасаду Републике Француске у Београду. Симболично, на дан деведесет четврте годишњице отварања амбасаде, 16. марта у 11 часова, њене тајне су им открили француски конзул, Мехмед Мејдан и аташе за штампу Француске амбасаде, Нађа Петровски. Ученици су обогатили своје знање из области уметности, архитектуре, историје и урбаног пчеларства. Пажљиво су слушали анегдоте, али и урбане легенде које се односе на архитекту Роже-Анрија Експера, Пикасов долазак у Београд, жену амбасадора Робера Дампјера која је писала песме о Београду и разрешили мистерију назива ардеко тепиха „Две даме“. Посета током које су се преплитали српски и француски језик, српска и француска култура, трајала је готово два сата, а љубазни домаћини су стрпљиво одговарали на сва питања радозналих ученика.

Пуни утисака, невољно напуштајући велелепну зграду амбасаде, ученици су се упутили ка Француском институту где су их дочекали аташе за француски језик у Амбасади Републике Француске у Београду, Франк Идинга, и координаторка за двојезичну наставу и промоцију француског језика у Француском институту у Београду, Александра Малжан. После краћег предаха, упознавања са осталим учесницима и ужине, упутили су се у невероватну авантуру кроз Београд. Такмичење међу школама је замишљено тако да је за победу било потребно не само познавање француског језика, већ и самог града Београда. Задатак такмичара је био да открију објекте који представљају Француску у центру града, захваљујући мапи и писаном материјалу на француском језику, и да направе групну фотографију испред сваког од тих објеката у задатој пози према задатом рапореду, а у најкраћем могућем времену. У овој невероватној трци  је учествовало шест школа из целе Србије, а победници су ученици ОШ „Војвода Радомир Путник“.

Помоћ и подршку у овом узбудљивом подухвату победничкој екипи је пружио волонтер Француског института и студент Филолошког факултета у Београду, Катарина Поповић.