Ученици и наставници билингвалног одељења упутили су се 9.1.2023. године на студијско путовање у Француску, у Жекс, где свакодневно имају часове француског језика у школи „MBN sejours et lengues“.  Слетањем на женевски аеродром упознавање са светом  франкофоније је започело. 

Првог дана боравка ученици и наставници су се после кратког одмора и ручка упутили у Волтеров замак, где су се упознали са животом великог француског  филозофа и просветитеља, успут учећи нове речи и изразе.

Другог дана боравка учесници студијског путовања су кренули са упознавањем града Жекса и његове историје. Жекс је админостративни центар регије Pays de Gex у департману En и чини део ширег урбаног подручја Женеве. Има око 13000 становника и налази се на обронцима планине Јуре, на самом почетку националног парка  Haut -Jura, а на обалама реке Журнанс. Град је настањен од 1800. године пре нове ере, а припада територији Француске тек од 1601. године захваљујући краљу Анрију IV. Лаганом шетњом учесници студијског путовања су обишли „Le hotel de ville“, „La place de l’horloge“, „La passage voute“, „La place de quatte goulettes“ , „Le Lavoir“... Ученицима је био најзанимљивији поглед на највиши врх Европе Mont blanc,  који се може током ведрих дана видети из центра Жекса.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=kKX2qu7W3qQ&t=3s