Драги  осмаци,

обраћам вам се како бих поделила са вама размишљања и савете везано за актуелну ситуацију у којој се  налазите као ученици завршног разреда основне школе које очекује завршни испит и упис у средње школе.

Најпре, надам се да се осећате добро и сигурно, да сте здрави и да сте ухватили корак са наставом на даљину. Тешко је послати универзалну поруку или савет када знам да је свако од вас јединствен, са својим особеностима, навикама, интересовањима. Свако од вас живи у породици која је исто тако јединствена, и има неке своје одлике, правила, активности.На крају, свако од вас и ову ситуацију доживљава на свој начин-некоме је досадно и осећа се као у затвору, неко је преплављен информацијама и размишљањима о болестима и глобалној кризи, неко је забринут за здравље блиских људи, неко је срећан што проводи више времена са породицом..Оно што могу да напишем, а да се односи на све вас је следеће:

У наредним данима распуста се посветите својој породици-заједно се припремите за прославу празника, опустите се и уживајте у заједничком времену,породичним ритуалима.

Након празника, покушајте да се фокусирате на наставак припреме за завршни испит и без обзира на то колико сте се спремали, приступите онлајн пробном завршном испиту.

Већ смо током године на часу одељењске заједнице и током индивидуалних разговора разговарали о томе шта је сврха пробног завршног испита и зашто је важан.Као што му само име каже, то је прилика да испробате своје знање, тестирате докле сте стигли са својим приремама и да осетите атмосферу и окружење у коме ће се завршни испит одвијати. То је и одлична прилика да освестите да ли и у којој мери осећате страх, трему, нелагодност у целој ситуацији. За нас, наставнике и стручне сараднике, то је прилика да проценимо на којим областима треба још радити, да ли смо све добро организовали и ускладили активности, да ли сте довољно припремљени за стресну ситуацију каква испит може бити. Недостатак  онлајн тестирања је управо у томе што не може да вам у потпуности дочара како ће изгледати завршни испит. Али зато, можете проверити своје знање, време потребно за израду теста, ваш темпо рада, сазнати којим областима у оквиру припреме завршног испита треба да посветите више времена.

Пре обуставе класичне наставе, договорили смо се да ћемо након спроведеног пробног завршног испита да посветимо један или два часа одељењског старешине анализи истог. Позивам вас да након што урадите онлајн  пробни завршни,  путем мејла psiholog.putnik@gmail.com поделите са мном ваше утиске, питања, дилеме, размишљања, критике на ту тему. Знам да нисмо навикли да комуницирамо на овај начин и будите уверени да ће ми недостајати  жамор, упадице и да сви говорите у глас, али ћу, бар, на овај начин остварити  размену мишљења, идеја и ставова са вама на ову важну тему.

На крају, морам се осврнути и на планове и очекивања које сте имали везано за ваш последњи дан у основној школи и прославу матурске вечери. Сасвим је очекивано да се осећате разочарано, љуто или тужно зато што су неки вама важни догађаји одложени. Околности у којима тренутно живимо су одложиле пуно тога, али нису ваше одрастање. Ви сте можда кроз овај период положили неке много важније испите. Можда сте кроз ово искуство научили да одложите своје потребе зарад  добробити других; да се прилагодите новим и непознатим ситуацијама; да измените у пар дана начин живота, навике; да размишљате чешће о последицама својих одлука и понашања, о одговорности појединца;  да пружите подршку другима и онда када сте и сами забринути или збуњени;  да сами организујете своје време и ускладите са другима; да делите ограничен простор, време, обавезе са другима; да се бринете о себи и вама блиским људима. У овим одликама се огледа зрелост особе, тако да сте нам показали да сте одрасли и без свечаних одела, прскања водом и трубача. Мада сам сигурна да ће бити времена и прилике и за то и   да прославите крај свог основног школовања онако како сте замислили и испланирали.

До тада,  потрудите се да тренутне околности преокренете у своју корист, и овај принудни вишак времена које имате искористите да се припремите за крај школске године и предстојећи упис у средњу школу, а да онда лето посветите одмарању и ишчекивању нових познанстава и доживљаја у новој школи.

Уколико имате потребу да разговарате са психологом на неку од тема које смо поменули или имате неку своју дилему, размишљање или бригу можете ме контактирати на psiholog.putnik@gmail.com.

 

                                                                       Марија Томашевић Звиздић

    психолог