Поштовани родитељи и ученици,

 

обавештавамо вас да је педагошко-психолошка служба школе организовала рад у складу са тренутном ситуацијом тако да нас можете контактирати путем мејл адреса -  pedagog.putnik@gmail.com и  psiholog.putnik@gmail.com као и преко одељењских старешина по потреби. Потрудићемо се да вас информишемо о актуелним препорукама надлежних институција као и корисним саветима за оптималније функционисање у датим условима свакодневног живота и рада. Пратите редовно наш сајт www.osvojvodaputnik.edu.rs путем ког ћемо се трудити да вас потпуно и благовремено информишемо и пружамо подршку везано за процес учења на даљину као и психолошко саветовање.

Уверени смо да ће наши ученици остварити подједнако добре резултате као и у редовној настави, а да ће њихови родитељи постати важни савезници свим запосленима у школи на том путу. У протеклој недељи је фокус свих запослених био на организовању наставе и координацији свих учесника у процесу учења на даљину. Очекујемо да ће се цео систем усталити у наредним данима и постати део очекиваних обавеза свих нас чиме би требало  и да се умањи психолошки притисак и стрес коме смо сви заједно  тренутно изложени.

Важно је у оваквим ситуацијама подстицати међусобну солидарност и разумевање као и емпатију. Тренутно сви функционишемо и деламо у оквиру неколико улога у истом тренутку- уједно смо у улози детета, родитеља,наставника, запосленог, и у оквиру свих тих улога су нам задаци и услови рада отежани, а одговорност вишеструка.

У тренутној ситуацији социјалне изолације, све одговорности и обавезе су пале на породице као једине групе људи које су у свакодневном контакту. То може донети пуно изазова и потешкоћа за чланове породице, али с друге стране може помоћи породицама да побољшају комуникацију, међусобне релације, организацију, развију нове начине провођења заједничког времена и допринесу јачању емоционалних веза и осећаја блискости између чланова породице.

Покушаћемо да својим стручним знањима и вештинама и праћењем доступне литературе и информација помогнемо у томе да сви овај период памтимо по томе колико смо се зближили, шта смо научили и која нова интересовања и вештине смо развили као појединци и као заједница.

 

                                                                                                  Педагошко-психолошка служба школе

У  наставку вам прослеђујемо листу корисних линкова везано за информисање и психолошку подршку у измењеним условима живота током трајања пандемије:

 

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, COVID-19: https://covid19.rs/

 

https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/ministarstvo-zdravlja-donelo-nove-mere-zbog-korone-otvorene-telefonske-linije-za-psihosocijalnu-2020-03-16:/

 

http://www.redcross.org.rs/  (Psihološki aspekti i posledice COVID-19 i saveti za očuvanje mentalnog zdravlja)

 

http://www.efpa.eu/covid-19

 

https://imh.org.rs/obavestenje-zbog-uvodjenja-vanrednog-stanja-u-republici-srbiji/

 

http://www.mpn.gov.rs/psiholoska-savetodavna-podrska-za-ucenike-roditelje-i-zaposlene-u-ustanovama-obrazovanja-i-vaspitanja/