images[86]
УГРОЖЕНЕ ПТИЦЕ  

Постоје многе угрожене врсте птица, али ми смо проучили само 12 врста. Многе птице су угрожене због претеране употребе разних инсектицида. Инсектцити се користе за убијање штених инсеката за човека. Међутим, ти инсекти служе као основна храна неким птицама, па су оне остале без основне хране. Тако су постале угрожене врсте. Такође, ширење градова и загађење средине је утицало на смањење неких врста животиња и птица. У великим градовима, као што је наш, смањио се број неких врста птица, нпр; врабац. Можема да им помогнемо правећи зимска склоништа тј. кућице на дрвету и храњењем када немају довољно хране.

ТАКМИЧЕЊЕ:  Заштитимо птице у нашем граду

  1. Пријава:

Час биологије. Наставница нас је обавестила о такмичењу о птицама. То нам је звучало веома интересантно и занимљиво. Разлог нашег пријављивања је што волимо животиње.

  1. Припрема:

Припреме су текле дуго. У томе нам је помогла наставница техничког (Нада). Биле су три групе, формиране од по 10 ученика.
Проучили смо 12 угрожених врста птица. Морали смо да знамо све о њима: звукове, облике (главе, кљуна и ногу), како се гнезде, где живе, чиме се хране... Припреме су се одвијале на разним местима. Сем што смо видели разне птице, предавачи су нам причали и о занимљивим појединостима везаним за те врсте птица.

  1. Такмичење:

Такмичење се одржало 6.6.2007.г. у Пионирском граду. Било је много учесника. Питања су била тешка, али смо ми били спремни.
Екипе чији су капитени били: Александар Рисимић и  Александар Николић освојиле су 2. место на такмичењу. Сви чланови екипа добили су књиге и дипломе.
images[74]                                   АУТОРИ:
Ивана Јовановић, VI2
Тамара Живковић, VI2
МилицаРастовић, VI2 (2007. год..)