Целодневна настава

 

 

            Једна од особености, а и предности наше школе је постојање целодневне наставе у првом и другом разреду. Данас се мало школа може похвалити овим видом наставе, па је због тога наша школа још „привлачнија“ за Вас и Вашу децу. Ова врста наставе подразумева  комбинацију наставе и слободних активности.

             У  нашој школи постоје два одељења целодневне наставе у првом разреду и два одељења у другом разреду. Ученици уче према истом плану и програму као и њихови другари у класичној настави само што бораве у школи дуже, од 8-16 часова.

            Настава почиње у 8 а завршава се у 16 часова. Дежурство учитеља је обезбеђено до 16,45. Наставу изводе два учитеља: један предаје српски језик, свет око нас и ликовну културу, а други учитељ математику, физичко васпитање и музичку културу. Поред тога ученици имају самосталан и креативан рад који је саставни део плана и програма целодневне наставе. Наравно, распоред часова је направљен тако да се смењују периоди учења и слободних активности, тако да деца не осете велико оптерећење. У склопу свакодневних активности деца су обухваћена ужином и ручком који се обавља у уредној школској трпезарији.

            Учионице у којима се изводи целодневна настава су веома лепо опремљене захваљујући донацијама родитеља ученика који су  похађали или сада похађају ову наставу. Подови су прекривени ламинатом а плафони квалитетним  осветљењем.

            То су квалитетни ормарићи у којима ученици остављају своје уџбенике, свеске, опрему и други прибор. Ормарићи су направљени да би деци боравак у школи учинили лагоднијим и  лепшим . Они своје књиге, за разлику од многе деце у другим школама, не морају да носе кући јер домаће задатке немају. Наравно то не значи да мање раде у школи. Напротив! Имају много више часова српског језика и математике у облику самосатлног стваралачког рада, где се оспособљавају за самостално учење и решавање проблема из ових и других области. Захваљујући оваквој организацији наставе, већ дуги низ година деца из целодневне наставе излазе као најбољи ученици, најбољи читачи, математичари, самостални и с развијеним позитивним односом према школи и дружењу уопште. У време  слободних активности могуће је прославити рођендан, забавити се, слушати музику, учити разне игре, користити библиотеку, часописе, припремати приредбе за родитеље и другу децу  и још много тога.

            Ми наставници сматрамо да је овај тип наставе одличан за децу чији родитељи раде или си јако заузети. Одрастају у здравом окружењу са својим вршњацима далеко од улице и свих оних непријатности које долазе када се вишак  времена не искористи како треба или нема довољно контроле. У школи је присутно адекватно 24-часовно обезбеђење које се брине о сигурности ваше деце.

            Због свега наведеног сматрамо да је избор наше школе за Ваше дете прави!

                                               

Стручно веће учитеља ОШ „Војвода Радомир Путник“