„Франкофони хоризонти“

 

Током марта месеца, који славимо као Месец франкофоније, последњих десет година, основна школа „Војвода Радомир Путник“ учествује у манифестацији „Франкофони хоризонти“. Ову манифестацију организује Француски институт у Београду и скупина франкофоних амбасада у Србији. Циљ манифестације је да се путем фрнацуског језика франкофони ученици широм Србије упознају са историјом, културом, обичајима и гастрономијом чланица Међународне организације  Франкофоније ( https://www.francophonie.org/) . Ове године, ова манифестација има посебан значај, будући да Србија после десет година проведених у статусу придружене чланице, подноси кандидатуру за пуноправно чланство у Франкофонији.

У протехлих десет година ученици наше школе имали су изузетну част да буду позвани и да посете амбасаде Белгије (2015.), Туниса (2017.), Кипра (2018.) и  Француске (2021.). Ове године, 18. марта, 15 ученика  двојезичног српско- француског одељења осмог разреда, у пратњи наставника француског језика Тање Гњидић, су се кроз разговор са њеном екселенцијом, амбасадорком Надом Ал Акл упознали са Либаном. Кроз призентацију и разговор на француском језику, открили су скривена блага ове невероватне медитеранске земље обележене богатом историјом и невероватном културном баштином. Пријем је одржан у УК „Гварнеријус“ у центру Београда. Поред обраћања амбасадорке, активности за ученике су спровеле гђа. Катја Хајек Дуловић, задужена за туристичку промоцију Либана при амбасади Либана у Србији и гђа. Миљана Колунџија, потпарол центра лепих уметности „Гварнеријус“. Ученици су били одушевљени лепотама Либана и кулинарским специјалитетима ове земље које су имали прилику да дегустирају, али и захвални на поклонима са којим су их изузетно срдачни и гостопримљиви домаћини испратили.

Као и претходних година и ове године ова манифестација је оправдала свој назив, доказавши поново да се захваљујући француским језиком пред ученицима наше школе  непрестано отварају неслућена пространства неких нових хоризоната.