Поносни смо  на постигнуте резултате  ученика основне школе “Војвода Радомир Путник” у међународном истраживању постигнућа ученика из математике и природних наука којe је спровео Институт за педагошка истраживања Београд а који се види у Извештају о учешћу у студији TIMSS 2015.

 

У току другог полугодшта школске 2016/17, у нашу школу су стигли резултати тестирања које је спроведено школске 2014/15, када је наша школа је учествовала у међународној студији TIMSS 2015 у оквиру национално репрезентативног узорка основних школа. У истраживању су учествовали ученици  4/1, које је водила учитељица Радмила Ковачевић. Према резултатима у извештају, наша школа је у самом врху од 160 школа које су учествовале у истраживању.

 

У извештају су приказани:

-         основни подаци о постигнућу ученика у Србији,

-          постигнућа ученика наше школе,

-         упоређивање  постигнућа  ученика наше школе  са светским и националним просеком постигнућа,

-         постигнућа из различитих когнитивних домена ( знање, примена, резоновање) и домена садржаја (аритметика, геометрија, приказ података, жива природа, нежива природа, наука о Земљи).

 

У оквиру ове студије учествовало је 57 земаља. Србија је у 2015. учествовала по други пут са узорком ученика четвртог разреда.

Сврха овог истраживања је да школама помогне да унапреде наставу математике и природних наука у оквиру разредне наставе.

 

На основу резултата истраживања закључено је да су ученици наше школе остварили значајан напредак у односу на истраживања из 2011.

из математике и природних наука у следећим доменима: примена знања , резоновање, приказ података. С обзиром да се наставни програм није мењао, забележени напредак би се најпре могао приписати промени у начину презентовања градива, задавања задатака, као и променама у начину рада учитеља.

Целокупан извештај за нашу школу можете погледати ОВДЕ.

Више података о студији ТИМСС 2015 можете пронаћи на следећем линку http://www.ipisr.org.rs/detaljnijeTIMSS/news-Rezultati_TIMSS_2015